HOUSE OF MUSIC

Location
Budapest - Hungary
Scale
10.000 sqm
Status
Competition Proposal
Project Date
2014
Client
Hungarian Government
Team
Bruno André + Francisco Salgado Ré + Alice Babini + Catarina Fernandes + Filipe Paixão

 

“Architecture is a social act and the material theatre of human activity.”
Spiro Kostof

A MUSEUM FOR TOMORROW

Museums, like society, face new challenges, consequence of the contemporary world rapid changes. Museums are therefore adapting to new needs and paradigms, by re-shaping their identity.
The fast changing world obliges an adaptation to variables like digitation, the global non-physical access to information and knowledge, new generations of public and demands, or the interpretation of the cultural heritage itself.

In result, museums need to be wider institutions, increasingly more open to society, more permeable and seductive, with dynamic programs, renewed offers, actions and venues, signifying an engagement that reaches multiple social interests and serves itself has a social hub.
The museum of tomorrow must go beyond the “static knowledge” offer, covering a wider range of interactions, capable of fulfilling multiple interests and demands of communities.

 

HHM_AXO1

HHM_AXO2

HHM_AXO3

APPROACH

HHM will be a music-like experience. Similarly to a concert, the parts construct the hole. Time allows it to be perceived. Momentums, contrasts, melody, scale, quietness or drama, compose the spatial argument, discourse and narrative of this “frozen music”.
The building curved walls are inspired by music. The building stands as a frozen moment in the composition plot. Like a visible form of sound, architecture takes the shape of fluid melodic waves.

Creating paths of spatial discovery, promoting sensations, playing with contrasts of light, with materiality, enhancing a free-will democratic possibility of walkthrough the building, the visitor is invited to discover, to play, to pause, to stop, to move forward or backward.

HHM_ELEVATION-(1)
HHM_ELEVATION-(2)

HHM_ELEVATION-(3)
HHM_ELEVATION-(4)

DISCOVERING THE BUILDING

One finds the building like a mineral shaped stone, almost as a tectonic event. One gets the feeling that this mass object belongs to that place, almost if it has been there forever, and forever it will be, in a glade surrounded by trees.
The first approach to the volume is involved in a kind of mystery that provokes wonder and curiosity. One feels attracted and seduced by its shapes, guided by curiosity and desire, to explore, to penetrate into the volume through the undulating gaps between the stone.
The experience takes the visitor through curved walls that reveal gradually the interior spaces, until reaching the core, shaped like a canyon void.
We designed the building not to be an obstacle in the park.

Therefore, we propose a permeable object, accessed by three different main strategic paths that cross the construction, in a fluid movement in the continuity of the park. The architectural gesture translates a respectful approach towards the site, also by not over imposing building high. We do not need to be more visible than the surrounding trees.
The building is a statement of a positive challenge, welcoming the visitor to the centre of the composition. The design offers an experience of scale, where the visitor can be surprised and self-conscious, by facing moments of the space. The dramatic scale can, at one time, mesmerize and reflect the human smallness, when facing something transcendentally significant (like when hearing a musical masterpiece). In other moments, the visitor can feel the opposite sensation, through a human related scale, where one can closely be embraced by space (like a comfortable caressing song).

HHM_AXO-PROGRAM

HHM_PLAN0
HHM_PLAN
HHM_PLAN2

 


parallax_speeds = { //fixed: '#post-280-title, #post-283-title, white-bedroom-3, white-bedroom-2-2' fixed: '#post-280-title, #post-283-title, #post-285-title, #post-294-title' };