Santa Casa da Misericórdia de Ovar


HYDROTHERAPY POOL

Project
Hidrotherapy Centre
Client
Santa Casa da Misericórdia de Ovar
Location
Ovar - Portugal
Scale
450 sqm
Project Date
2018
Team
Francisco Salgado Ré / Bruno André / André Godinho / Diogo Paixão
Status
Under Construction
Consultants
GEG
Partners in Charge
Francisco Salgado Ré

 

Hydrotherapy Pool project for senior and children users of Santa Casa da Misericórdia de Ovar in Portugal. The goal was to design an infrastructure that could accommodate the needs of users, promoting their well-being through a qualified and positive space, allowing swimming lessons for children and hydrotherapy for the elderly.

 

 

The proposed solution results in a clean objective architecture object, that provides total accessibility and a straightforward use. The building is conceived in a minimal open floor plan, inspired by the modernist use of detached walls that define the ground level. These walls, that serve as support for the roof structure, are coated with ceramic tiling, making a contrast to the upper concrete roof grid. The void spaces between the walls on the ground level allow access, views and natural light.

 

 

The roof is designed as upper lid, made with a tri-dimensional orthogonal concrete grid mesh, that closes the space by lying onto the supporting walls. This mesh guarantees a flood of controlled natural light in the pool area, making it a bright and expressive space, by promoting a different ever-changing environment, depending on the hour of the day or by reflecting the weather changes. The roof grid expands over the walls, allowing protection and shading where it is needed.

 


parallax_speeds = { //fixed: '#post-280-title, #post-283-title, white-bedroom-3, white-bedroom-2-2' fixed: '#post-280-title, #post-283-title, #post-285-title, #post-294-title' };