The timeless nature of stone.


VIGÁRIO HOUSE

Location
Paredes - Portugal
Scale
450 sqm
Status
Completed
Project Date
2007
Completion Date
2015
Client
Private
Team
Bruno André + Francisco Salgado Ré + Alice Babini + Catarina Fernandes + Rui Israel
Consultants
Strongaxis
Photos
FG+SG

The project is the outcome of the privileged context of the existing ruins,
setting the conditions that unfold the new architecture narrative.

The new organism adapts itself to the old stone walls, filling the existing interstitial spaces,
unifying the mass and providing a contrast backdrop against the rough stone
surfaces – the main characters in the narrative – in a close dialog between the old and the new.

The stone ruins are the main element in the plot, being the new body a silent ally and a neutral stage.
On the other hand, the new body translates a gesture that respects the nostalgia and history of the past,
thus avoiding its loss and its fall into oblivion. At the same time, the new intervention uses the past
for its own benefit, taking advantage of the geometry, textures and visual properties.

diagramas-webVIGARIO _ DRAWINGS _ DIAGRAM

PIANTE-03

PIANTE-01

PIANTE-02

ALZATI-02

ALZATI-01

ALZATI-03

ALZATI-04

TIME

The project reveals an attention to sustainability, not only in its environmental factors, but also by the respect of the past and memory of the place. The objective was to create an architecture that can withstand time, picking up the past narrative and project it into the future.

Time is a constant presence. Here, architecture is not immediate and the physical object cannot be perceived in the first glance. It takes time for a complete perception. Time is needed to experiment space and discover the hidden surprises and details. Space can only be completely absorbed through its bits and pieces. Here architecture exists to be sensed in its parts, corners, shadows and particular moments.

The house reveals new surprises by the passage of time, in the different hours of the day or in the passing of seasons. Architecture changes with the shifting sunlight on the stone walls, sometimes with a gentle and diffuse touch, other times with brightness and warmth. Space is also transformed by the moving shadows drawn in the interior when the tangential light dives in from the skylights.


parallax_speeds = { //fixed: '#post-280-title, #post-283-title, white-bedroom-3, white-bedroom-2-2' fixed: '#post-280-title, #post-283-title, #post-285-title, #post-294-title' };